Назад до Свободен блог

Как се справят със стреса във високостресовите професии

Стресът е причина за натрупване на негативна енергия, която често води до тежки заболявания. За съжаление, ежедневието на повечето хора по света е изпълнено със стресови ситуации. Такива могат да се появят по всяко време, но най-често те са свързани с проблеми в семейството или в работата. Затова сме ви подготвили няколко практики за справяне със стреса, идващи от професии, в които той е в изобилие.

Да вдигнеш машина на десетки хиляди метри във въздуха, с която да пренесеш хора или ценни стоки в друга точка на света несъмнено приспада към списъка с най-стресиращи работи. И макар авиацията да е методът за транспорт с най-малко инциденти, когато те все пак се случат, последствията са ужасяващи. Пилоти на пътнически самолети споделят, че високите нива на стрес не идват толкова от управлението на самолета, колкото от изненадващите ситуации, които го съпътстват. Рязка промяна във времето, липса на координация с наземния екип или буйстващи пътници са само малка част от нещата, които нерядко “вдигат кръвното” на летците. Пилотът Майк Скъли посочва организицията като най-важния инструмент за справяне със стреса. Затова той си е изградил график, който му помага да се придържа към здравословно хранене и редовно посещаване на фитнеса. Скъли дори си подрежда куфара по един и същи начин, за да избегне “предовратимия стрес” като например, забравянето на някоя вещ.

Освен безупречните действия на пилотите, за безопасността на полетите са важни и действията на наземния екип от ръководители на полетите. Те се представители на една високоплатена, но и изключително стресираща работа. При действията на авиодиспечерите няма място за грешка, тъй като и секунда невнимание може да доведе до инцидент със стотици жертви. В пиковите летни месеци, кулата на летище София обслужва над 3000 полета на денонощие. На ръководителите на полети се осигуряват условия на работа, които да ги държат в топ кондиция. Редовни медицински тестове следят за физическото и психическо здраве на диспечерите, а почивката е задължителна част от смяната. Ръководителите на полети задължително почиват на всеки два часа, а за нощните смени има предвидена и хотелска част.

Стресът е неизменна част и от развлекателния бизнес. За това свидетелства Даниел Негреану, който е най-печелившият покер играч в света. Неговата професия е свързана с усилена умствена дейност и високи нива на стрес. Покер турнирите може да продължат по няколко седмици, а участието в тях е напрегнато не само поради голямата конкуренция, но и заради постоянните пътувания по цял свят. В добавка към турнирите, Негреану участва и в различни събития организирани от неговите спонсори. Но как един от най-успешните професионалисти в игра, в която емоционалното състояние е от решаващо значение за успеха, успява да държи стреса по контрол? В едно интервю, Негреану, който в личния си блог често засяга теми свързани със здравословния живот, споделя, че в свободното си време обича да слуша успокоителни звуци, като океанските вълни.

Почивката, в комбинация с медитация, добрата храна и движението са темите, които често се срещат в практиките за намаляване на стреса при високостресовите професии. И макар стресът често да не може да бъде избегнат напълно неговото овладяване е във вашите ръце.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...